Ons dagelijkse leven vraagt al genoeg van ons, waardoor we chronisch overprikkeld worden door gebruik van beeldscherm, Smartphone of laptop. Werkstress of piekergedachten daar bovenop doen ons “de das om’. Maar de keuzes die je zelf maakt, bepalen de kwaliteit van je leven. Wil je weten hoe?

 

Jij kunt zelf kiezen voor de kwaliteit van je leven.

Als je een ongezonde leefstijl hebt, waarin je veel koolhydraten en suiker eet, weinig beweegt, krijg je vanzelf de signalen van je lichaam vanzelf gepresenteerd. Je wordt moe, waardoor energie afneemt, je nog minder gaat sporten, slechter slaapt en je stemming afneemt naar het negatieve pijl.

Je lichaam geeft signalen af bij tekorten
Mensen met chronische stress hebben bijvoorbeeld een verhoogde behoefte aan voedingstoffen, omdat deze bij stress veel worden verbruikt. Het lichaam geeft tekorten van voedingsstoffen aan door signalen af te geven. In de vorm van bijvoorbeeld:

 • gespannen nek, schouders of rug
 • vermoeid
 • onrustig gevoel
 • hoofdpijn
 • slapeloosheid
 • concentratieproblemen
 • neerslachtigheid

Waarschijnlijk ga je vanuit dit negatieve gevoel op zoek naar de reden van je onvrede of je klachten.

Maar als je snapt hoe je lichaam werkt én wat je lichaam nodig heeft, kun je betere keuzes maken, waardoor je je beter kunt gaan voelen. Maar wanneer je weet dat groente een positieve uitwerking heeft op je energiemanagement kun je ook heel bewust kiezen voor deze leefstijl. Ik weet zelf nog maar sinds kort hoe het komt dat er een verband is tussen onze darmen en onze stemming.

Advies: eet 500 gram groente!
In het Westen eten we veel te kunstmatig en te weinig vezels. Daardoor hebben we te weinig darmbacteriën en te weinig verschillende soorten bacteriën. Groenten zorgen voor vitaminen A,B,C, E Magnesium Kalium Zink en vezels als voeding voor deze bacteriën.

 • Hoe meer vezels, hoe beter darmbacteriën zich kunnen vermenigvuldigen
 • Bacteriën zetten de vezels om in korte-keten-vetzuren.
 • Korte-keten-vetzuren hebben een enorm gunstige uitwerking op ons autonome zenuwstelsel

Autonoom zenuwstelsel in balans
De korte-keten-vetzuren worden door het bloed opgenomen, waardoor ons brein het autonome zenuwstelsel tot rust brengt. Als je naast 500 gram groente ook nog iedere ochtend voor je ontbijt nuchter beweegt heeft dit een positief effect op je vetverbranding. Het is één van de belangrijkste manieren om te werken aan je gezondheid. Door te wandelen met je hond, te joggen, de trap op en neer te lopen of wat je ook maar verzint.

Wanneer je daarna ook nog een koude douche neemt (10 minuten en dat mag je rustig opbouwen 😊) voel je je energieker, omdat je door de kortdurende kou je zenuwstelsel versterkt. Zo verbeter je met deze drie hele kleine aanpassingen en nieuwe gewoonten meteen je energiemanagement.

Opbrengst

 • Minder gewicht bij overgewicht
 • Meer energie bij vermoeidheid
 • Lekkerder in je vel, minder somber

ALs jij helder hebt voor jezelf waar je gelukkig van wordt, hoe je darmen en je hersenen werken, kun je ook kiezen voor een bepaalde leefstijl een goede basis is voor meer grip op geluk en gezondheid.

Een gezonde leefstijl is geen middel. Wel een doel.
De voldoening die je ervaart is het resultaat.

Als je je doelen aan elkaar koppelt, kun je het langer volhouden om gezond te leven.

Heb jij nog meer vragen over je stemming:

 • Waarom slikken een record aantal mensen antidepressiva?
 • Wat is de belangrijkste oorzaak van een slechte stemming? En hoe pak je dit effectief aan?
 • Waarom werkt de behandeling van depressiviteit vaak niet? Maar hoe dan wel?
 • Hoe kun je voeding, beweging en ontspanning je stemming snel verbeteren?
 • Hoe weet ik of ik de juiste prioriteiten stel?
 • Waarom is voeding in de kindertijd al essentieel voor het latere leven?
 • Wat zijn de meest praktische tips voor een betere stemming?
 • Wat is een simpel weekplan om snel verbetering te ervaren?

Wil jij een Gezonde leefstijl in zes weken? 
Ben jij nieuwsgierig geworden naar de manier waarop je preventief invloed kunt uitoefenen op je stemming? Bovenstaande vragen worden beantwoord in het boek Gezonde Leefstijl in zes weken. Of heb jij juist vragen op gebied van ontlasting, energie, libido, gewicht en slaap? Met behulp van een simpel en praktisch weekschema met adviezen, recepten en oefeningen kun je al binnen een week zal je het positieve effect ervaren.

Vergeet niet
De mens wordt steeds ouder, maar ook steeds jonger ziek. We willen wel het allerbeste, maar we handelen eigenlijk compleet onnatuurlijk. Reageren vanuit ons oerbrein op de moderne tijd. Met verkeerde voeding, zitgedrag en chronische stress werken we hard aan klachten en ziekte. We hebben nergens geleerd hoe we preventief voor onszelf kunnen zorgen.

Dus doe jezelf een plezier. Ik ben drie jaar geleden begonnen met iedere ochtend nuchter bewegen. Echt, ik zweer erbij. Ik wil niet meer zonder, omdat ik direct het resultaat voelde. Nu jij nog 🙂

Oh ja, er zijn nog tickets voor het Kennisfestival “Leer werken met je brein” op 19 maart voor   € 67.00
Vier Masterclassess door vier super sprekers! Super leerzaam, zodat je nog beter begrijpt hoe je het brein werkt en de invloed hiervan op stress, burn-out, mindset en de moeite met veranderingen. Voor iedereen die persoonlijk of in het werk in aanraking komt met mensen die na miljoenen jaren nog kiezen vanuit het oerbrein.

invloed van groente op je stemming