Je herkent het vast wel. Je hebt je ook vast wel eens voorgenomen om vaker te sporten, gezonder te leven en op tijd naar bed te gaan.

Ook al weet je dat het moet, omdat je dan beter kunt functioneren of je stemming erdoor verbetert, toch is het zo lastig om het voornemen ook door te zetten. Misschien voelt het voor jou wel als falen of voel je je een slappeling, maar weet ook dat het voort komt uit onze automatische patronen. Onze automatische piloot.

Vanmorgen wilde ik om 9 uur naar de Yoga. Eén van mijn voornemens voor 2024. De maandag wordt de dag om goed te starten aan mijn week met ontspanning en inspanning voor mijn bedrijf door me intensief te verdiepen in de literatuur rondom mijn vakgebied.

Maar goed, de yoga dus. Het stormde behoorlijk en om op tijd bij de yoga te zijn moet ik er vroeg uit, want eerst moet de hond nog uit.

Ik besloot dat de yoga ook vervangen kon worden voor een langere wandeling met mijn labrador. “Net zo goed ontspannend” zei ik tegen mezelf.

 

Ons brein wil altijd energie besparen

Ons brein vindt het namelijk heerlijk om op de automatische piloot te leven, omdat het op die manier energie kan sparen en omdat het precies weet wat het kan verwachten.

Onze verre voorouders spaarden op die manier energie om te kunnen overleven, zodat ze reserves hadden om te vechten met de wilde dieren of andere volken. Of alles wat ze moesten doen om aan voeding te komen of een veilig onderdak te bemachtigen.

Tegenwoordig hebben we deze manier van leven niet meer nodig, maar toch reageren we intuïtief nog steeds op deze manier bij iedere vorm van dreigend gevaar (stress voor een deadline of een leidinggevende die jou binnenkort beoordeelt).

Waar ben jij altijd met je gedachten of wat wil jouw onrust vertellen?

Hierdoor trekt jouw onderbewustzijn jou telkens terug naar het vertrouwde, zodra jij een keuze maakt om jouw leven te veranderen. Er ontstaat zelfs een bepaalde weerstand in jou wat bepaalde gedachten of gevoelens bij jou kunnen veroorzaken.

Uitstelgedrag is daar een goed voorbeeld van. “Ik kan dat morgen ook nog wel doen” of “wandelen met de hond is ook ontspanning”. Maar ook gevoelens van onrust, bezorgdheid of het gevoel niet jezelf te zijn zijn de gevoelens van weerstand die je ervaart als je nieuw gedrag wil inzetten.

Het kan helpen om jouw situatie eens van een afstandje te bekijken. Waar ben je met je gedachten of wat wil jouw onrust je vertellen?

Je beter bewust worden van je patronen kan jou helpen deze patronen te doorbreken. In het moment zijn is een manier om je te bewust te worden.

Lichaamsbeweging is een hele goede manier je bewustzijn te verbeteren of te leren om beter te focussen. Yoga is daar een heel mooi voorbeeld van, omdat je heel bewust bezig bent met jouw ademhaling, terwijl je ondertussen jouw lichaam uitdaagt.

Hierdoor krijg je controle over jouw bewustzijn, wat je ook in het dagelijkse leven buiten de Yoga om kunt toepassen. Een groter bewustzijn maakt dat je jouw patronen kunt veranderen.

Meer vanuit je bewustzijn leven zorgt ervoor dat je ook bewuster naar je eigen gedachten en gedrag kunt kijken. Door yoga of meditatie kunt je je zogenaamde “aandachtspier” ontwikkelen.

Dit betekent dat je jouw hersenen nieuwe paden aanleert, omdat je brein in staat is nieuwe verbindingen aan te maken en het zich zo kan herorganiseren. Wanneer er nieuwe paden zijn aangelegd, kun je ook nieuwe patronen aanleren.

Dit kan al door je ogen dicht te doen en te denken aan iemand van wie je houdt. Op die manier werk je aan de aanleg van nieuwe paden in je brein, die de vaste denkpatronen en door breken en jou wakker maken uit jouw automatische piloot.

Dit kan omdat je je heel bewust wordt van de patronen die je zonder na te denken met je meedraagt. Uitstelgedrag is daar een voorbeeld van, maar ook steeds in dezelfde type relatie stappen of jouw gevoelens onderdrukken ook.

Hoe twee minuten per dag jouw leven kunnen veranderen.

Tip 1

Neem per dag 1 of 2 minuten de tijd om bewust jouw aandacht te vestigen op wat je aan het doen bent. Dat kan tijdens de afwas, tanden poetsen of strijken. Maar je kan ook naar de wolken kijken, uit het raam staren of heel bewust een kop thee drinken. Misschien schrik je van de gevoelens die je waarneemt of komen er allerlei gedachten op. Dat geeft niets. Blij in het moment en blijf even getuige van wat je waarneemt.

Tip 2
Kom helemaal in het moment en ga uit je hoofd, naar je lichaam. Dat kun je het allerbeste doen door je zintuigen in te zetten. Stel je oefent dit tijdens het tandenpoetsen. Ga dan met je aandacht naar de tandenborstel die over je tanden gaat, tand voor tand. Ruik de geur van de tandpasta en proef de tandpasta. Zo kun je heel bewust in het moment zijn. Hoe meer je dit oefent, hoe gemakkelijker het wordt. Dit kun je natuurlijk ook heel goed in de natuur doen met de elementen zon, wind en regen en de geur van de zee of het bos.

Tip 3
Herhaal deze oefening minstens één keer per dag, daarna zal het steeds gemakkelijker worden om het in bepaalde situaties toe te passen.

Tip 4

Beloon jezelf ook voor het werk dat je leverde, om te markeren dat je aan jezelf hebt gewerkt, waardoor het brein en je lichaam het ook beter begrijpen en markeren dat je aan jezelf hebt gewerkt.

Ik heb het namelijk iedere keer gehoord van mensen uit mijn coachpraktijk, die met onderstaande kleine stappen, van slechts een paar minuten per dag, merkten dat ze minder stress gingen ervaren.

Voor de volgende stappen kun je natuurlijk ook weer de online training verder volgen. En leer je meer over de 4:8 stappen methode.

Het kan ook zo zijn, dat je het heel lastig vindt om stil te gaan staan. Of dat je van alles al hebt geprobeerd om je gedachten en patronen te doorbreken.

Misschien vind je het prettig dat ik als buitenstaander even met je mee kan kijk en jou op weg help in het maken van een stap die jou gaat helpen om meer te kunnen genieten in plaats van voluit te piekeren.

In één gesprek weet ik je vaak al verder te helpen, omdat ik zie waar je precies in vast loopt. En dat kan nu nét de sleutel zijn naar de door jou gewenste verandering naar een fijner leven.

Plan dan tijd voor jezelf in mijn agenda.

Ik doe het met liefde voor je. Nu jij nog!

Hou van jezelf!

Liefs

Wendy

Maar daar over later meer.

Voor nu fijne dag en slaap lekker!