Het is al 25 jaar geleden, maar ik weet het nog goed. De dag dat ik terug kwam, nadat ik een tijdje uit de roulatie was geweest. Niet eens door een echte burn-out, maar toch. Ik werkte op de 3e etage. Het gebouw had ook maar drie etages. Het leken er wel zes. Ik zie nog voor me, hoe ik er naar toe liep, hoe hoog het gebouw leek en wat ik in mijn buik voelde. Stress.

Waarom is coaching bij re-integratie na burn-out zo belangrijk?

Dat is wat je kunt voelen, als je terug keert na een burn-out. Er zijn vaak geel veel vragen:

 • Wat wordt er van me verwacht?
 • Kan ik het wel?
 • Gaat iedereen vragen aan me stellen?
 • Ga ik misschien huilen?
 • Gaat iedereen om me heen staan?

Wat is de genezende werking van werk?

Je verlangt misschien naar jouw eigen vertrouwde omgeving. Veilig thuis. Toch geloof ik in de genezende werking van werk.

 • Een burn-out voelt als falen
 • Ziek thuis zorgt voor verwijdering van je collega’s en je werk
 • Je voelt thuis zinloos

De stap naar werk wordt niet gemakkelijker naarmate je langer thuis blijft. De drempel wordt vaak hoger. Daarnaast is het ook fijn om weer successen te kunnen ervaren. Ook al zijn ze klein. Mits goed begeleid geeft de terugkeer naar werk een gevoel van succes, verbinding en zingeving. Coaching bij re-integratie kan daarom ondersteunend zijn, want

 • je leert belemmerende gedachten  herkennen, zodat je deze kunt doorbreken
 • je krijgt hulp bij het stellen van grenzen en het opbouwen van je werkuren
 • je krijgt hulp bij het leren herkennen van je grenzen
 • je krijgt hulp bij het omgaan met reacties op de werkvloer
 • je krijgt hulp bij het krijgen van inzicht in de reactie van je lichaam op het overschrijden van grenzen. .

Het geeft je een gevoel van zelfvertrouwen en houvast, zodat re-integratie beter verloopt en er minder risico is op terugval. Trouwens ook daarover kun je leren dat het er bij hoort en hoe je hiermee om kunt gaan.

Heb vertrouwen ❤

Hoe word je minder streng voor jezelf?

Als het even wat minder gaat of je hebt een kleine terugval, wat onherroepelijk zal gebeuren. Is het belangrijk om niet te streng te zijn voor jezelf. Een terugval hoort erbij, omdat je waarschijnlijk eerst toch over je grens gaat. Je lichaam zal deze grens meteen aangeven. Maar dat gebeurt altijd pas achteraf. Dus mocjht je dit overkomen denk dan aan onderstaande punten. Het gaat je zeker beschermen tegen stress.

• Wees wat vriendelijker tegen jezelf. Wat zou je tegen je beste vriendin of je kind zeggen?
• Zet je negatieve gedachten over je emoties om in positieve gedachten. Zoals “Ik mag hulp vragen” of “Het is logisch dat ik me gespannen en angstig voel”
• Wees niet zo kritisch tegenover jezelf. Alles hoeft niet perfect.
• Je bent niet de enige die stress of angst ervaart. Dat hoort erbij en is een onderdeel van mens zijn.
• Doe de dingen die je toch al doet met meer aandacht. Douchen bijvoorbeeld.
• Doe dingen waar je blij van wordt. Neem een warm bad of laat je eens masseren.

Wat levert minder streng voor mezelf zijn op?

• Meer positieve emoties
• Meer open staan voor positieve ervaringen
• Minder stress
• Meer grip op je stemmingen, doordat je bewust focus aanbrengt
• Meer rust (omdat je minder streng voor jezelf bent, waardoor je minder stresshormonen in je lijf ervaart)
• Meer vertrouwen (het is goed zo, je mag er zijn)
• Meer zelfacceptatie (omdat je zachter bent voor jezelf met als gevolg minder stress)
• Niet streven (je bent ook een goede moeder of zorgverlener als je rust neemt voor jezelf in plaats van klaar staan voor de ander)
• Makkelijker loslaten (ik mag voor mezelf zorgen)