Organisaties veranderen. Soms van kleine ondernemingen letterlijk vanuit de garage of slaapkamer naar de organisatie met verschillende locatie en landelijke dekking. Alles loopt goed. Er zijn genoeg kanten en de omzet stijgt aanzienlijk. Belangrijke schakels in dit proces zijn natuurlijk de medewerkers. Ik geloof zelf dat mensen zelfs de sleutel zijn voor positieve organisatie uitkomsten.

De wereld verandert. Je organisatie moet mee. 12 tips om je medewerkers ook mee te krijgen.

Het is dus belangrijk om de mensen mee te nemen in de groei van de organisatie. Zij moeten namelijk wel mee in de organisatieverandering. De wereld verandert snel, de techniek maakt van onze maatschappij een robotmaatschappij, maar die nog steeds aangevoerd moet worden door mensen.

Natuurlijk weerstand om te veranderen zit in ons brein

De snelheid van ontwikkelingen maakt dat het medewerkers niet altijd vanzelfsprekend is om mee te bewegen. Kunnen zij hun talenten voldoende benutten? Of kampen zij dagelijks met werkstress? Niet voor iedereen voelt verandering als verbetering, toch vraagt de veranderende maatschappij om veerkracht en zelfsturing.

‚ÄúVeranderen voor luie mensen‚ÄĚ is de titel van het boek van Ayca Szapora (zij spreekt binnenkort op een online event). Zij schrijft dat lui-zijn menselijk is, omdat het in ons brein zit opgesloten. Het goede nieuws van Ayca is dat er verandering mogelijk is. Vanuit onze natuurlijke weerstand tegen veranderen is het belangrijk om medewerkers hierin zelf een rol te geven. Veerkracht en zelfsturing spelen daarbij een belangrijke rol. Maar bij de zelfsturing hebben medewerkers meer zelfinzicht nodig, zodat ze kunnen veranderen vanuit intrinsieke motivatie.

Geef medewerkers zelf een rol bij organisatieverandering

De wereld verandert dus. Digitalisering en automatisering staan daarin centraal, waardoor functies verdwijnen of veranderen. We bewegen ons steeds meer naar het psychologische tijdperk. Waardoor de mens gelukkig weer centraal komt te staan. Juist de mens kan zich aanpassen in de snel veranderende wereld.

12 tips om medewerkers mee te nemen in organisatieverandering

 1. Laat medewerkers zien dat ze een keuze hebben in hun eigen ontwikkeling
 2. Laat ze nadenken wat ze echt willen
 3. Laat ze ontdekken waar ze energie van krijgen
 4. Benut het aanpassingsvermogen en de talenten van medewerkers
 5. Laat medewerkers contact maken met hun eigen drijfveren, waarden en talenten
 6. Laat ze verbinden met het doel van de organisatie, zodat ze ook voelen dat ze waarde leveren
 7. Laat als organisatie duidelijk zien vanuit welke waarden je wilt werken, zodat medewerkers zich kunnen verbinden en zich herkennen in de waarden
 8. Laat merken dat feedback kan plaatsvinden in een veilige omgeving, zodat er ruimte is voor groei en ontwikkeling
 9. Laat teams met elkaar verbinden, zodat er ruimte is voor projecten die de afdeling overstijgen en medewerkers elkaar ook beter gaan kennen en de verschillen in afdelingen onderling ook gaan waarderen
 10. Heb aandacht voor de ontwikkeling van talenten, dus investeer in een goede coachpool, trainingen en development, waardoor je aandacht houdt voor de vitaliteit en inzetbaarheid van de medewerkers
 11. Hanteer de regels van coachend leiderschap, waarin voor iedereen ruimte is voor ontwikkeling en groei in vaardigheden, zodat dit er een lerende cultuur ontstaat
 12. Practice what you preach. Goed leiderschap doet volgen. Laat zien dat je je openstelt voor feedback, steun je omgeving en laat zien dat je ook op je eigen handelen reflecteert.